Miet

“Miet is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg het er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?”

Stichting Laudio heeft een speciale kamer ingericht om te ervaren hoe het is om Miet te zijn. Daar wandel je letterlijk in een levensgrote klankkast. Wie de deuren opent, hoort Miet zelf. Meestal in haar eigen Noord-Brabantse taal en soms in die andere, het Nederlands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

Voor de taal die je in de klankkast hoort, is er in september 2020 een oproep geweest om woorden te delen met Miet. Dat leverde in korte tijd 966 woorden op ingesproken in de eigen thuistaal, dus meestal in een van de vele Brabantse dialecten maar soms ook in andere talen die in Noord-Brabant thuis zijn. 

Miet is sinds november 2020 te beleven op meerdere Vitalis-locaties in Eindhoven. Daarna verhuist zij in het voorjaar naar de zorgcentra van De Wever in Tilburg. In Roosendaal gaat zij in het najaar van 2021 naar het Museum Tongerlohuys te Roosendaal. De exacte speeldata en meer informatie over dit bijzonder samenwerkingsproject vind je op: www.stichtinglaudio.nl/project/miet/ . Daar kun je ook de podcast van Miet beluisteren. Miet is dus een klankkast en een podcast.   In 2018 hebben de Stichting Laudio, Leonie Cornips (hoogleraar Taalcultuur in Limburg) en Jolien Makkinga (promovenda Meertens-Instituut) dit project voor het eerst uitgevoerd, als Mia, in de provincie Limburg. Jolien Makkinga en Leonie Cornips onderzochten hoe het spreken van je eigen thuistaal van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Dat is voor de oudere generaties vaak nog dialect. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners van een ouderenzorgcentrum en stelde onder andere de vraag of het spreken van de eigen taal je gevoel van autonomie kan beïnvloeden. Dialect als medicijn, als wapen, als troost. Meer informatie over Mia in Limburg: https://stichtinglaudio.nl/project/mia/

Reacties zijn gesloten.