Goffe Jensma en Marlene Bakker

Bio

Goffe Jensma (1956) – geboren en opgegroeid in de Fries-Groningse grensstreek – is leerstoelhouder Friese taal- en letterkunde aan de universiteit van Groningen. Opgeleid als filosoof en historicus schreef hij over een breed scala aan onderwerpen, meestal op het terrein van Noord-Nederlandse cultuurgeschiedenis. Als leerstoelhouder is hij initiatiefnemer van en verantwoordelijk voor de opleidingen Multilingualism (MA) en Minorities & Multilingualism (BA), waarbinnen de opleidingen Friese taal- en letterkunde tegenwoordig een plek hebben.

Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Haar prachtige stem en eigen werk bezorgen haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene.  Marlene’s debuutalbum RAIF (gereedschap in het Gronings) is in Nederland veelgeprezen en ontving een vijfsterren recensie in het Dagblad van het Noorden en lovende viersterren recensies in onder andere Heaven Popmagazine en de MusicMaker.

Korte beschrijving

Goffe Jensma (Centrum Groninger Taal en Cultuur en hoogleraar Friese Taal- en Letterkunde) vertelt over het ‘Gronings van nu’. Hij schetst kort de ontwikkelingen in de Groninger streektalen in de laatste zestig jaar om uit te komen bij de vraag hoe je met deze streektaal het best kunt omgaan in een periode van veranderende – digitale en multimediale – communicatie. Ook gaat hij in op het grote project dat in Groningen recent is opgestart: Woordwaark, de digitale interactieve taaldatabank van het Gronings.

Marlene Bakker (zangeres en liedjesschrijver) vertelt hoe zij het Gronings gebruikt in haar muziek. Waar loopt zij zoal tegenaan als ze schrijft en zingt in het Gronings? Welke taalkeuzes maakt ze? Zijn er Groningse taalregels? En moet je je daar überhaupt aan houden bij het schrijven van poëzie of liedjes? Aan de hand van eigen werk zal zij haar keuzes toelichten.

De lezing wordt afgewisseld en aangevuld met livemuziek van Marlene Bakker.

Klik hier om je in te schrijven voor de Streektaalconferentie.

Reacties zijn gesloten.