Fiespernölle mooiste Limburgse dialectwoord

Het woord fiespernölle is uitgeroepen tot het mooiste woord in de Limburgse dialecten. De bekendmaking van het woord was maandagavond 6 juni 2016 in de Royal-bioscoop in Echt.

Fiespernölle, of, in meer zuidelijk Limburgs fispernölle/fisternölle – met als betekenis ‘prutsen, priegelen’ eindigde met grote voorsprong op de nummers twee en drie – respectievelijk versjangelere (‘verknoeien, vernielen’) en zwegelsjtekske (‘lucifer’). Als leukste Limburgse gezegde kwam uit de bus: hae is zoeë vaerdig wie e kemmuniejèske (letterlijk: hij is zo moe als een communiejasje, aan het einde van zijn latijn).

De verkiezing van het mooiste Limburgse dialectwoord werd georganiseerd in het kader van het Jaor van de Limburgse dialekte. In totaal werden ruim 1250 woorden en uitdrukkingen ingestuurd waaruit een jury een selectie van 100 woorden en 30 uitdrukkingen maakte. Daar kon vervolgens iedereen weer zijn stem op uitbrengen.

Zie ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *